Chokoladebudding
Chokoladebudding
Chokoladebudding er en klassisk dessert — en blød, cremet og sød budding med smag af kakao eller chokolade. Den minder om en mellemting mellem fromage og chokolademousse, og kan laves både med og uden æg. Den laves af en base af mælk (eller fløde), sukker, kakao eller smeltet chokolade og et fortykningsmiddel som majsstivelse, æg eller husblas. Hvorefter den bliver kølet af, så den sætter sig til en blød, men fast konsistens — som kan spises med ske, og selvskreven til festlige anledninger.
Budding var fast inventar på mange danske middagsborde i 60’erne og 70’erne, hvor chokoladebudding var en af de foretrukne – dengang budding var noget, man serverede med stolthed. For mange vækker den minder om barndommens desserter – serveret iskold med et lag flødeskum og måske et drys chokoladespåner på toppen – desværre tyede mange husmødre til den lette pulvervariant fra Dr. Oetker. I dag har den fået nyt liv som retro dessert med gourmet-touch, og det bedste af det hele? Den kræver næsten ingen tid og kun få ingredienser.
Ingredienser
Chokoladebudding
(4 pers.)
5 blade husblas
150 g mørk chokolade
1 dl kaffe
½ liter mælk
1 stang vanille
2 æggeblommer
3 spsk sukker
2½ dl piskefløde
chokoladespåner
Sådan gør du
Læg husblasen i koldt vand i ca. 5 minutter, så den bliver blød.
Bræk chokoladen i mindre stykker.
Chokoladen kommes i en gryde sammen med den flækkede vaniljestang, mælk og kaffe.
Varm forsigtigt op, til chokoladen er smeltet, og blandingen er ensartet.
Pisk æggeblommer og sukker lyst og luftigt i en skål.
Hæld den varme chokoladeblanding i lidt ad gangen under konstant piskning, så æggene ikke koagulerer.
Hæld blandingen tilbage i gryden, og varm den langsomt op, mens du pisker.
Cremen skal være tæt på at koge, men må ikke koge, for så skiller den.
Tag gryden af varmen. Knug vandet af husblasen, og rør den ud i den varme chokoladecreme.
Lad cremen køle af, til den begynder at blive let stiv.
Pisk fløden til en luftig skum, og vend den forsigtigt i den afkølede chokoladecreme.
Hæld blandingen i en serveringsskål eller små glas, og lad buddingen stivne på køl i et par timer.
Servering
Server chokoladebuddingen med et lag friskpisket flødeskum – og evt. lidt revet chokoladespåner eller kakao på toppen.